Queden ...
per la 16a Fira de Santa Llúcia

L'Agenda

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tota l'actualitat de Canyelles al teu correu electrònic.

Canyelles perd Tonet Hill, un referent de la cultura local. Gràcies Tonet pel vostre amor pel nostre poble!

Tonet Hill signant el llibre d'honor com a pregoner 2012Canyelles ha perdut Tonet Hill, un dels màxims referents de la cultura i la tradició del poble. El que va ser director de la Coral de Canyelles durant més de 40 anys, ha mort aquest dilluns 4 de desembre als 87 anys.

És un dia molt trist per a Canyelles, assegura l’alcaldessa Rosa Huguet. En Tonet era un home que va veure créixer tots els infants del poble. Va ser un mestre per a ells i els va transmetre tota la seva saviesa i estima per la música, la tradició i cultura del poble. Ha estat un home admirable, que sentia i estimava molt el que feia i que posava per davant de tot el seu amor pel poble de Canyelles.

Antoni Hill i Duran, en Tonet, nascut l’any 1930, va començar a cantar al cor parroquial de Canyelles quan era molt petit. Als 17 anys ja dirigia el grup de caramelles, que en aquella època estava integrat per homes grans i no per canalla. D’aquí va néixer la Coral de Canyelles, al capdavant de la qual va estar més de 40 anys, tasca que va fer fins fa poc temps. Però a banda de la seva afició per la música, que també el va portar a col•laborar amb la Coral Moixaina de Vilanova, era un enamorat de la cultura i la tradició popular de Canyelles.

Home creient i d'església, estava mol vinculat a la parròquia de Canyelles, i durant uns anys va ser president del Consell Parroquial. També, a banda de dirigir la coral i les caramelles, formava part d’un grup de teatre que dirigia en Miquel Estruch. De fet va ser l’impulsor i el promotor de totes les iniciatives i activitats culturals, populars i tradicionals que es feien a l’època al municipi. Era un dels organitzadors de les festes majors , també va ser president durant sis anys  (1983-1989) de la Junta del Casal, una entitat creada per promoure l'activitat cultural al poble i que va posar en marxa el cicle Ressò, que programava actes culturals mensualment.


També va ser un membre del primer Cos dels Portants de Sant Crist, juntament amb Joan José, Pere Massana, Llibert Rovira, Pere Bertran i Caietano Garcia, i un dels impulsors de la seva recuperació, el 2003, juntament amb el seu nebot Joan José Hill, regidor de Cultura en aquella època.  


En Tonet Hill, a més, va ser l’iniciador, amb set canyellencs més, de la ja tradicional Caminada a Montserrat des de Canyelles, que es fa a la primavera. Era el 1982 i hi va continuar anant en cada edició durant 35 anys. També va ser un membre molt actiu del Grup de Savis, aquests últims anys, i havia estat regidor de Cultura a l’Ajuntament de Canyelles en la primera legislatura democràtica, del 1979 al 1983. L’any 2012, Canyelles, li va voler retre un homenatge i en Tonet Hill va ser el pregoner de la festa major de Santa Magdalena d’aquell any. Una festa en què el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya del moment, Lluís Recoder, va reconèixer la gran tasca feta per Tonet Hill en pro de Canyelles.