Queden ...
per la 17a Fira de Santa Llúcia

L'Agenda

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tota l'actualitat de Canyelles al teu correu electrònic.

Què faig si tinc abelles a casa?

2018 04 20 abellesL’abella de la mel (Apis mellifera) és una espècie autòctona de la fauna catalana. Tradicionalment ha estat utilitzada en apicultura i està lligada a una activitat econòmica fortament arrelada al país: la producció de mel i de cera.

Sense abelles no seria possible la pol•linització, i molts vegetals, bàsicament plantes amb flors, podrien desaparèixer, i amb aquestes plantes també s’extingirien moltes espècies animals que se n’alimenten o en depenen.

Atesa la importància de les abelles en el manteniment de les espècies vegetals dels ecosistemes i de la biodiversitat del nostre territori, la seva conservació és bàsica. En molts casos, la supervivència d’espècies autòctones de vegetals amenaçades o d’interès econòmic no és assegurada ni coneguda. Per tant, aquesta és una espècie que ha de merèixer una protecció total, en un sentit ampli.

Per aquest motiu, el 2003, la Generalitat de Catalunya va declarar l’abella de la mel, espècie d’interès especial, per la qual cosa, segons la Llei 4/1989 aquestes espècies estan protegides.

Els eixams apareixen de manera sobtada i poden instal•lar-se en llocs tant insòlits com gronxadors, semàfors , fanals i fins i tot en un maleter d'un cotxe. L'expert diu que l´ eixam segueix la reina que va cap ell lloc per establir el seu rusc ” si estàs quiet les abelles no et picaran. De vegades és qüestió d'hores i no s'hi queden per establir-se” .

L’única solució davant de la presència d’abelles de la mel a les seves instal•lacions, és avisar un apicultor que retiri l’eixam sense destruir les abelles.

NORMATIVA:
• L’article 9 de la Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals, preveu que es puguin declarar com a protegides les espècies de fauna silvestre que necessiten d’una preservació especial.
• La Llei 4/1989, de 27 de març, de conservació dels espais naturals i de la flora i fauna salvatges, al seu article 29, crea la figura d’espècies “d’interès especial” per aquelles que mereixin una atenció particular en funció del seu valor científic, ecològic, cultural o de singularitat, figura que escau en aquest cas.
• Decret 110/2003, de 15 d’Abril de la Generalitat de Catalunya, es declara espècie d’interès especial a l’abella de la mel a Catalunya.
Si desitgeu més informació ens podeu trucar en el telèfon 938973011 o bé enviar un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.