Queden ...
per la 17a Fira de Santa Llúcia

L'Agenda

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tota l'actualitat de Canyelles al teu correu electrònic.

Canyelles ja té Pla Local de Joventut

2017 09 27 plajoventutCanyelles ja té Pla Local de Joventut. El ple municipal l’ha aprovat aquest dimarts en la sessió ordinària corresponent al mes de setembre i és el resultat d’un ampli treball previ d’anàlisi i diagnosi de la realitat dels joves a Canyelles, de com estan i què creuen que cal fer per millorar. El pla és una eina bàsica per tirar endavant i articular les polítiques de Joventut,  el full de ruta que marca els objectius i les línies bàsiques d’actuació, ha explicat el regidor de Joventut, Joan González. És, a més, un document obert, i revisable, a totes les aportacions que hi puguin arribar, ha assegurat l’alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, que s’ha mostrat molt satisfeta per la feina feta, que servirà per millorar el municipi.

El pla ha estat aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern (PDeCAT), PSC i ERC.

Procés participatiu amb els joves

S’ha fet una radiografia de la joventut de Canyelles (entesa aquesta com els ciutadans d’entre 12 i 29 anys), tenint en compte aspectes sociològics i antropològics. S’han establert, a més, dues franges d’edat (entre els 12 i els 17 anys i entre els 18 i els 29 anys) per poder fer una anàlisi més exhaustiva i diferenciada de les necessitats i realitat de cada un dels dos grups. Així, a tall d’exemple, mentre el primer grup demanda més necessitats d’oci. El segon grup dona més importància a aspectes com l’emancipació, el treball i la formació. Són aspectes que han posat sobre la taula els mateixos joves en els diferents espais d’intercanvi d’informació, opinions i inquietuds als quals s’ha convidat a participar. S’han fet més de 300 qüestionaris entre els joves i s’han fet grups i taules de treball, en què han participat joves amb diferents inquietuds i també tècnics que treballen amb aquest col•lectiu. En aquests espais s’ha pogut debatre sobre els sis eixos que conformen el pla: Educació i formació; Treball i Ocupació; Habitatge; Salut i oci; Cultura i esports i Participació i Informació. Tot plegat, per donar a una visió més acurada de la realitat del municipi, tenint en compte també l’estructura d’aquest, amb un nucli central i onze urbanitzacions; i l’evolució de les inquietuds i hàbits dels joves en els darrers anys. Cal adaptar-se a la nova situació, diu Joan González, perquè la realitat dels joves d’ara no és la mateixa que la de fa deu anys.

Així, després del treball fet amb el col•lectiu d’adolescents (entre 12 i 17 anys) s’extreu el clar augment de l’ús de les xarxes socials i la necessitat de comunicació amb ells a través d’aquestes plataformes digitals per facilitar i establir una comunicació més directa i propera. El document també plasma l’alta participació d’aquests joves en les associacions culturals i esportives del poble i posa de manifest que cal un major vincle entre el col•lectiu i l’Espai Cívic Jove, per exemple. En general, els joves demanen més tallers i millorar la mobilitat.

Pel que fa al grup d’entre 18 i 29 anys, valora en positiu els serveis de formació i informació que té a l’abast, però demana més propostes de lleure i un espai propi per fer-hi activitats. Valora el Servei Local d’Ocupació (SERLOC) i l’assessorament i formació ofert a l’hora de buscar feina. L’atur és una altra de les preocupacions d’aquest col•lectiu. L’Ajuntament, en aquest sentit, ha posat en marxa diferents accions per fer front a aquesta problemàtica: cursos, plans d’ocupació i també el projecte d’Escola d’Arts i Oficis l’Artífex. L’habitatge, la mobilitat o la salut són altres de les preocupacions dels joves, que queden reflectides en el document.

Igualtat d’oportunitats

El pla marca uns objectius que passen per garantir la igualtat d’oportunitats dels joves; oferir serveis i programes de qualitat; promoure la creació d’un espai propi amb una certa autonomia de gestió i fomentar la participació dels joves. Tot això, seguint unes línies estratègiques com poden ser recollir i incentivar les iniciatives sorgides directament dels joves per dur-les a la pràctica de forma ràpida i eficient; facilitar espais per a la participació directa del col•lectiu; dinamitzar les vies de comunicació i donar suport i acompanyar el desenvolupament personal dels joves, entre d’altres. Treballarem per donar resposta a les necessitats expressades, tenint en compte les possibilitats reals d’un municipi petit com Canyelles, diu el regidor de Joventut, que ha reiterat que és un document obert i flexible, que s’anirà adaptant a la realitat.  En aquest sentit, la regidora d’ERC, Montse Martínez, ha mostrat la disposició de la seva formació per fer-hi aportacions i millorar el document, al qual troba alguns buits. Cal dotar el pla de més eines, diu. També des del PSC, s’ha celebrat aquest pla per la importància que té aquest col•lectiu. Cal treballar intensament per a ells, ha dit Tòfol Pérez, portaveu d’aquesta formació, i ens oferim per donar aportacions i treballar conjuntament.